Translate

вторник, 28 апреля 2020 г.

Введення карантину змінює звичне життя людини і суспільства.
Багато хто відчуває різні почуття: апатію, нудьгу і пригніченість, злість, відчай, дратівливість. І це природна реакція на переживання кризових подій.
Стало більше вільного часу, карантин "змінив" розпорядок дня. Змінюється також і режим харчування, багато хто не справляються з таким стресом і заїдають його.
Серед найбільш стресогенних факторів можна назвати тривалість і невизначеність термінів карантину.
Під час карантину ми зіткнулися з різними обмеженнями.
І разом з тим, внутрішнє напруження, тривога від невідомості наростає і зовні, і головне зсередини.
Можливо ми це повністю не усвідомлюємо, і не зізнаємося самим собі. А це небезпечно. Це накопичується, наростають неусвідомлювані страхи, напруга. Це веде до проблем зі здоров'ям, ослаблення імунітету і проблем особистісного та міжособистісного характеру.
Тому, перш за все, важливо усвідомити які саме емоції ви відчуваєте і де ви їх відчуваєте в тілі і з чим (або ким) конкретно вони пов'язані.
Бути в "тут і зараз", це дуже гарна якість, що допомагає справлятися з тривогою про майбутнє.
Що зараз для мене важливо? Що я тут відчуваю, в цій конкретній обстановці? Що я помічаю навколо зараз?
Відокремте то, що знаходиться під вашим контролем, і то, на що ви вплинути не можете.
Щоб впоратися з тривогою або хвилюванням буде корисно, наприклад, виходити на вулицю (або на балкон), розглядати дерева, землю. Нирки, листочки, яка земля, що вже виросло і т.д, слухати музику, Рівне одну хвилину сидячи з заплющеними очима слухати своє дихання, голосно співати, лягти на підлогу на спину і відчути вагу свого тіла. і т.д. Цих рекомендацій зараз багато в інтернеті.
Якщо вам страшно - говорите про це з близькими, телефонуйте психологам, телефонуйте в гарячі лінії і безоплатні психологічні служби. Чи не збираєте злість і страхи, це загрожує.
Важливо: всередині будь-яких жорстких рамок і обмежень завжди є щось, нехай невелике, в чому ми вільні. І це наше вікно можливостей. Уміння знайти свободу всередині рамок - одне із загальних якостей лідерів і відомих впливових особистостей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий